Lamper som redskaper og dekorative elementer i våre liv

24 Oct 2014 - 09:37:08
Hva skulle vi vel gjort uten lamper. I dag tar vi de som en selvfølge. Som en selvfølgelig del av innredningen i alle bygninger og hjem. Selv på hytta har de fleste av oss nå installert strøm slik at vi kan nyte de praktiske fordelene ved å ha lamper tilgjengelige. Slik at vi kan se hvor vi går når vi våkner om natten og må på toalettet, uten å måtte fomle med fyrstikker og stearinlys. Slik at vi har lys nok til å kunne lese på senga til langt på natt mens vi nyter stillheten av å være på fjellet og langt fra folk.

Vi har lamper overalt og tar det som en selvfølge. Går vi inn i et mørkt rom, føler vi automatisk etter med hånden på veggen innenfor døren på leting etter en bryter som kan gi oss lys. Vi har lamper i alle rom, i taket, på veggene, på gulvet. Vi har lamper inne i kjøkkenskapene som automatisk slår seg på når vi åpner døren og strekker hånden inn for å gripe fatt i vinglassene, og vi har lamper inne i stekeovnen slik at vi kan se osten på pizzaen bli gylden mens lukten sprer seg i huset på fredagskvelden. Til og med inne i kjøleskapet har vi små lamper, slik at ingenting kan stoppe oss i å finne sjokoladen som vi har lyst på, selv om den er gjemt helt innerst bak melk, ost og smør.

Men lamper er ikke lenger bare praktiske redskaper. Vi bruker de like ofte for å pynte opp og skape stemning. Om sommeren, selv om dagene er lange, tar vi lamper med oss ut for å lyse opp sommernettene med lanterner og fargerike lykter mens vi nyter lange kvelder, fester og middager utenfor i hagen sammen med gode venner. Eller vi pynter opp balkongen, slik at vi kan sitte der og lytte til lydene og kjenne lukten av sommer og varme med et glass vin i hånden. Når høsten kommer og dagene blir kortere, tar vi lyset med oss inn og pynter opp med lamper for å skape en varm og lun stemning innenfor husets fire vegger. Vi bruker lamper til å forlenge dagene slik at vi har lys nok til å arbeide selv om solen er på vei ned, men også for å gjøre kveldene mer stemningsfulle mens vi nyter tiden før vi legger oss til å sove på rolige kvelder. I oktober bruker vi feiringen av Halloween som unnskyldning til å pynte opp med enda flere lamper; oransje og røde, blant gresskarhoder og edderkopper.

Så kommer vinteren krypende. Dagene er på sitt korteste og lamper blir enda viktigere for å lyse opp resten av døgnets timer. Vi tenner både stearinlys og lamper, som kan varme kropp og sinn mens vi ser ut på snøen som faller utenfor vinduene og enda en gang dekker landskapet i et hvitt teppe. Når julen nærmer seg finner vi frem dekorasjoner og pynt fra kassene som ble pakket ned året før, henger opp røde sløyfer og plasseres nisser på hyllene. Kanskje har vi også egne gardiner og lamper som skal opp før høytiden ringes inn. I vinduene henger det nå små lamper som lyser opp i form av stjerner og hjerter. Julen er en magisk tid og ikke noen annen årstid ser husene mer innbydende og hyggelige ut.  

Våren tar over og sakte slukker vi lamper og lys. Solen vender tilbake og overtar for noen av timene hvor vi før har måttet tenne lamper inne. Vi ønsker sollyset velkommen, men har fortsatt med oss lamper i hverdagen, både som praktiske hjelpemidler og stemningsfulle elementer.
Admin · 7997 views · Leave a comment

Permanent link to full entry

http://lamper.sosblogs.com/The-first-blog-b1/Lamper-som-redskaper-og-dekorative-elementer-i-vare-liv-b1-p3.htm

Comments

No Comment for this post yet...


Leave a comment

New feedback status: Published

Your URL will be displayed.


Please enter the code written in the picture.


Comment text

Options
   (Set cookies for name, e-mail and url)


  

Calendar

September 2017
MonTueWedThuFriSatSun
 << < > >>
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Announce

Who's Online?

Member: 0
Visitor: 1

rss Syndication